Blåkulla Magiska Läroverk i kort översikt

Från Blåkulla Wiki

Skolan

Blåkulla är Skånes främsta magiska läroverk och ligger beläget i bokskogen öster om Malmö. Området och skolan är försett med en mängd kraftiga skydds- och illusionsbesvärjelser som gör det osynligt för mundisar. I mundisars ögon är skolan det gamla slottet Torup, och kvastbollsplaner, bluffarschackarenor och andra allmänna utrymmen bara vanliga hagar, ängar och skogsmark.

Eleverna på Blåkulla är 11-18 år gamla och kommer från hela södra Skåne. Elevantalet ligger kring 200-250, lite beroende på årskullar och rådande trender.  Ungefär en tredjedel av eleverna bor internerade på skolan under veckorna och resten transfererar eller använder eldstadsrytteriet hem vid skoldagens slut.

Eleverna vid Blåkulla är inledningsvis placerade i gemensamma åldersindelade klasser och konstellationer men hamnar sedan i olika grupper och nivåer beroende på specialisering och framsteg. På Blåkulla finns fyra flyglar med stora öppna vindar med vidhängande specialistbibliotek. Här har eleverna studieplatser och uppehållsrum. Dessa vindar kallas: Nordanvind, Sunnanvind, Östanvind och Västanvind och har medföljande symboler och färger. En elev som specialiserar sig på en viss sorts magi sorteras typiskt till en av vindarna och blir kvar där under hela sin utbildning. Andra byter huvudämne eller korsbefruktar sina studier på ett sådant sätt att de flyttar studieplats. Dessa elever ”blåser mellan vindarna”. Följande vind är ihopkopplad med följande specialisering:

  • Sunnanvind: Skötsel och vård av magiska kreatur, Örtlära, Trolldryckskonst. Sunnans färg är gul.
  • Nordanvind: Försvar mot svartkonster, Överföring. Nordans färg är röd.
  • Östanvind: Förvandlingskonst, Trollformellära. Östans färg är blå.
  • Västandvind: Elementarmagi, Trolldomshistoria. Västans färg är grön.

På Blåkulla pågår också mycket tävlan för att sporra eleverna både fysiskt, psykiskt och kunskapsmässigt. De populäraste aktiviteterna är kvastboll och bluffarschack. Eleverna tävlar i fyra olika lag – döpta efter lokala djur och dränkta i gamla traditioner – och eleverna väljer själv vilket lag de vill tillhöra. De fyra tillgängliga lagen är:

  • Lövgrodorna (svart och knallgrönt)
  • Tornfalkarna (vitt och lila)
  • Vildsvinen (svart och orange)
  • Igelkottarna (vitt och turkost)

Många gånger går laglojaliteten i arv i gamla magifamiljer. Lagen har medföljande djursymboler, maskotar och färger och lagtillhörigheten skapar ytterligare ett lager av samhörighet på skolan. Det finns ingen uttalad koppling mellan vindarna och djuren även om det såklart kan finnas tillfälliga slagsidor under vissa perioder. Personalen på Blåkulla jobbar aktivt på att undvika allt för tydlig separering bland eleverna. Sålunda kan en elev på Östanvind tävla för Igelkottarna där en annan på samma vind tävlar för Lövgrodorna. Många gånger behåller elever på Blåkulla lojaliteter och band kvar till sin skola. För magiker som har Blåkulla som sitt alma mater kan små detaljer i klädsel avslöja vilken/vilka vind/vindar de tillhörde och vilket lag de stödde.

Kvastboll

Gömd i lövskogen bakom Torup slott döljer sig Blåkullas kvastbollplan. De fyra lagen alternerar träningstiderna här och matcherna spelas ofta för fulla läktare med tillresta familjemedlemmar och gamla elever. Inget av lagen på Blåkulla tillhör topskiktet i Sverige just nu även om Igelkottarna har en del fina titlar från tidigare år i sitt troféskåp. Med jämna mellanrum tar Blåkulla emot lag från andra skolor i den nationella kuppen. Lag från Angerboda holme skapar alltid extra spänning på grund av en ovilja att glömma skuggkabinettets dagar och holmens stöd därtill.

Bluffarschack

Den kanske allra mest populära sporten på Blåkulla är bluffarschack – ett magiskt kampspel som både kräver ypperliga magikunskaper, ett bra pokerface och en god dos is i magen. Lagen spelar två till fyra lag på en gemensam cirkulär yta klädd med hexagonala rutor. Varje lag har tillgång till ett antal likadana kämpar som har olika förmågor, agerar olika snabbt, olika starkt, påverkar olika många andra hexagonala rutor – är värda olika många poäng och så vidare.  I turordning placerar lagen kämpar på olika rutor – kämpar som kan vara maskerade, transmogrifierade, försedda med illusioner och annat. Det är upp till de andra lagens magiförmågor att se igenom alla försök till bluffar och strategiskt försöka hantera de(t) andra lagens/lagets handlingar. När som helst under spel kan ett lag välja att aktivera spelet – och därmed ge sina motståndarlag en sista chans att placera en avslutande kämpe. När detta är gjort exploderar hela spelplanen i realtidsaktion. Kämparna triggas beroende på snabbhet och förmåga. Vanligtvis leder detta till en simultan explosion och kamp där snabbt bara några få kämpar återstår. Det lag som har det högsta sammanlagda värdet av kämpar var när allting är över – vinner. I Bluffarschack har Blåkulla gamla anor och många framstående meriter. Så sent som förra säsongen besegrade Blåkullas mästerlag Tornfalkarna Niefelhjemakademin, Highlands och Vesta Tivoli i en episk batalj som slutade med en enda kämpa stående på plan (Tornfalkarnas duckmollusk) och en europatitelpokal till stora samlingshallen.

Magiska dueller

På Blåkulla finns också det ”hemliga” duellsällskapet Stavdragarna där elever i alla åldrar och från alla vindar kan sätta sina färdigheter i magiska dueller på prov. Lönnklubben drivs och organiseras helt av elever, med ett stort mått förslagenhet för att hålla det dolt för skolans vuxna. Officiellt låtsas lärarna och föräldrarna inte veta om att klubben finns, men i själva verket är dess anor så långa att många av dem själva varit medlemmar. De flesta av klubbens träffar ägnas åt träning och vänskapliga dueller, men ett par gånger per läsår anordnas också turneringar med högre insatser. Vinnaren av en turnering får ett vandringspris i form av en silverbrosch, och bland de som vet vad symbolen betyder medför det stor prestige att få bära den på skolklädnaden under några månader.

Utbildning

Utöver att forma barn och ungdomar till framtidens ansvarstagande magiker ger Blåkulla dem också en utbildning av god kvalité. Skolan erbjuder alla de grundläggande magidisciplinerna och också några specialistkurser. Kursen i överföring räknas till en av Europas bästa och många utbytesstudenter kommer för att studera under professor Gudmundsons stränga vägledning.

Obligatoriska kurser med praktisk inriktning:

  • Elementarmagi (med specialisering)
  • Kommunikation, skötsel och vård av magiska kreatur
  • Försvar mot svartkonster
  • Helande
  • Förvandlingskonst
  • Överföring
  • Trolldryckskonst
  • Obligatoriska kurser med teoretisk inriktning
  • Trollformellära
  • Örtlära
  • Trolldomshistoria

Tillvalskurser eller fördjupning             

  • Astronomi
  • Forntida Runskrift
  • Mundisstudier
  • Talmagi
  • Spådomskonst
  • Tillverkande av magiska föremål
  • Fotomagi

Kollegium

Undervisande lärare på Blåkulla är en excentrisk samling bestående av ett antal gamla elever som nu är framstående akademiker, några likaledes framstående medlemmar utbildade på andra svenska magiskolor (inklusive den ytterst talträngde professorn i talmagi – Noni Björnklou - värvad från Angerboda holme). Utöver detta finns också några lärare från utanför Sverige, inklusive Koenrad Kugel, utbildad vid Durmstrang och Nour Khan – det akademiska underbarnet och prestigevärvningen från SihirVizir i Alexandria. Nuvarande rektor är Sören Wilhelm Kogg, av alla på Blåkulla känd som Svartkoppen efter den i Sörens hand ständigt närvarnde kaffekoppen. Enligt en rykten bland förstaårseleverna besegrade Svartkoppen som ung utbytesstudent i England det förrymda magiska vildsvinet från Kumbria genom att tömma sin kaffekopp rakt ner i gapet på odjuret. Äldre elever vet att det bara är berättelse och att Svartkoppen hellre skulle dö än att lämna ifrån sig sitt svarta guld.

Traditioner och abrovinker

Blåkulla har många traditioner som andra läroverk med gamla anor. Förstaårselever anländer till stora eldstaden i bankettsalen via eldstadsrytteriet och hälsas med sång av hela skolan och hela kollegiet. Senare under kvällen erbjuds de att få se sina slutbetyg i framtidsfontänen (få vågar) och får njuta av det osynliga fyrverkeriet. Varje jul hålls julmarknad med bankett för inbjudna familjer och gamla elever och vid denna underhåller trollkvartetten med gamla stenkakor medan det åks parskridskor på isen i vallgraven. Sistaårseleverna lämnar Blåkulla på samma sätt som de kom – genom stora eldstaden och omgivna av medstudenter och kollegiets sång. Varje elev som fullgjort sina studier (oavsett resultat) mottar också en Blåkullaring fylld av viskande välgångsönskningar från alla lärare och elever. Utöver detta och mycket annat har Blåkulla givetvis sina små abrovinker. Alla som tillbringat tid på skolan känner till spegeln i södra vingens toalett som på grund av någon magisk felkoppling alltid visar besökarna vid det romerska magiministeriets dignitärstoalett. På samma sätt vet alla att undvika att säga något opassande så att ekivoka ekot hör det och bestämmer sig för att studsa det längst väggarna dygnet runt – om man har otur en vecka i sträck. Under fullmåne undviker alla utom de modigaste att ge sig ut i bokskogen av rädsla för Hiskeliga huldran som sägs röva bort alla som påminner henne om sin gamla människoälskare och lika försiktigt klappar man bara bäckahästarna när de nyss har ätit. Ett annan mysterium som engagerar Blåkullastudenter är det osynliga rummet som försvann i och med skolstart för 13 år sedan. Rummet, som vid den tiden användes som materialrum för lärare och dessutom innehöll de så kallade provarkivet är hett eftertraktat av både studenter och lärare men än så länge är det undflyende, trots ansträngningar.

Avslutningsvis

Under trettiotalet såg Blåkulla sitt första numer av studentpublikationen Klyddig och Tönn som var en sedvanlig blandning av studentikosa skämt och infall. Under åren har tidningen gått igenom många inkarnationer men sedan de mörka åren under första skuggkabinettet då den användes för att kommunicera meddelande från lyktbärarna har tidningen fått en större tyngd, större bredd och betydligt större spridning. Idag är Klyddig och Tönn en vanligt förekommande veckotidning i de flesta magikerhem söder om Hallandsåsen och den är mer känd som KT, i ett försök att fjärma sig från sina skoltidningsdagar.  Tidningen innehåller skvallersidan viskningar och rop och den som vill följa med kring skvallret i den ändå ganska lilla häx- och trollkarlsvärlden gör bäst i att slänga ett getöga på den då och då.