Plumbom

Från Blåkulla Wiki
Plumbom - Jönz Berzelius
Född Sommaren 1964
Födelseplats Österlen, Svinberga gård
Nuvarande bostadsort Österlen, Svinberga gård
Ras Människa
Mor Maja Hult
Far Måns Berzelius
Partner Helle Berzelius
Släktingar Berzelius/ Poppius långt tillbaka
Spelas av Claes Ahlgren
Lövgrodorna, symbol-färg.png
Vildsvinen, symbol-färg.png
Västanvind, symbol.png

Plumbom är det smeknamn han fick på Blåkulla magiska läroverk. Smeknamnet han bär än i dag. Unge herr Plumbom döptes egentligt till Jönz Berzelius. Det är genom smeknamnet han har blivit känd, känd som knalle på de få återstående marknaderna. Han föddes 1964 i augusti gör att han passerat de 56 som får ändå räknas övre medelålder.

Plumbom är mycket praktiskt lagd och gillar att arbeta med händerna. Idag uppfattas han som äldre, klokare, snällare och gladare. Är lösningsfokuserad och ser möjligheter överallt. Hör lite sämre, blir tröttare av för mycket ljud, allt slit som ger sig till känna i kroppshållning och rörelsemönster. Ryggen är ofta ett gissel. Sedan ett par år tillbaka har Plumbom utnyttjat helande besvärjelser, magi samt nyttjat preparat och tvivelaktiga elixir som kanske inte är helt tillåtna i ministeriets ögon. Ministeriet har väl haft ögonen på honom en längre tid och anser honom som niding och förbrytare då han köper och säljer det mesta han får tag på.

Grupp/familjetillhörighet Släkten Berzelius och släkten Poppius slås samman. Rötterna sträcker sig långt tillbaka i tiden. Den mest kände personen i släkten är Plumboms farfars - farfars far – Friherren Jöns Jacob Berzelius född 17791884 och medlem av Vasaordern. Jöns Jacob var den förste i släkten att studera vid Blåkulla magiska läroverk. Han är anfadern som gjorde kopplingarna till nuvarande släktgård i Skåne - Närmre bestämt Svinberga gård (en gång i tiden ett stort gods). Jöns Jacob Berzelius var av hög status i trollkarlsvärden, på den tiden – och hans stora berömmelse var nästan lika stor som samtidens Carl von Linné. Plumbom – döptes Jönz efter sin anfader.

Utbildning I släktet Berzelius kvinnliga och manliga arvingar har ägnat sig åt ganska få yrkesval genom tiderna som gått, som bönder, apotekare eller präst. Om man inte uppvisat förmågan och således fått sin utbildning på Blåkulla läroverk och tagit hand om sin otroliga gåva det vill säga. Plumbom sändes till Blåkulla för att där göra nya underverk, så klart! För Plumbom var detta ett stort och stolt ögonblick och så klart, en självklarhet, det handlade ju om att skapa sig ett namn i släkten, i Sverige, i världen. Man gick på Blåkulla magiska läroverk för så gjorde man i släkten Berzelius. Där hejade man också på Vildsvinen och man bodde i västans vind, enligt traditionen i släkten. Plumbom satte en del slantar på laget Lövgrodorna och tog hem en del goda inkomster det hållet. Väl där utvecklade Plumbom sina magiska förmågor och kunskaper. Han fördjupade o finjusterade sina formler och rörelser och uttal inom de fyra elementen. Han specialiserade sig på att rena och förädla mineralet kassiterit för att få fram så rent Tenn (Sn) som möjligt. På läroverket skapade han sitt nätverk av vänner och nyttiga bekanta. En ny generation häxor och trollkarlar som Plumbom än idag ser som sina närmsta vänner. I denna krets sker det fortfarande byteshandel tjänster och gentjänster på en högst avancerad nivå.

Magisk förmåga Plumbom åtnjuter kunskaper och besvärjelser som förändrar materia just i inbördes möten mellan de fyra elementen jord, luft, eld och vatten. Han använde sin kunskap om de fyra elementen till att rena och förädla mineralet kassiterit för att få fram så rent Tenn (Sn). För mycket orenheter i (Sn) gör att amuletter/berlocker blir mindre magiska. Riktigt mycket orenheter kallas för tennpest, och är helt förödande för brukare av dessa ting. Plumboms rykte är att han säljer det renaste tennet i södra Sverige, känt i hela riket använder han för att skapa högst personlig charms/berlocker/amuletter och så kallad nyårskronor.

Vid 2018 Kyndelsmarknad kom ett förödande påbud från Ministeriet. De lade näsan i blöt och ytterligare en käpp i familjens hjul genom att pålägga ytterligare en budkavel kring FÖRBUDET att bringa öppen låga i trånga instängda utrymmen med mången gästande folk, fä och mundisar närvarande. Så där försvann Plumboms huvudsakliga anledning till att gästa Kyndelsmarknaden i ett enda svep. Efter ett mycket starkt negativt avslag på den ödmjukaste enskilda tillståndsansökan, en säkerhetspromemoria han inlämnade till Ministeriet för ett skyndsamt beaktande av det krängningstillstånd han inlämnat kring hans ekonomiska värv.

Med denna negation fick Plumbom påbörja ett nytt sökande av alternativa inkomstkällor och samma afton log fru fortuna åter mot honom, det blev mycket lyckosamt. Plumbom ingick en vadslagning som sig bör med Ursula MacAdamia om huruvida Harald Feldtmeister skulle fortsätta som Omaka gillets monark eller inte? Jönz satsade en av sina säckar med högoktanig kassiterit jord och motbudet var ett magiskt gott recept på konfektyr och det var ett odds som accepterades av båda parter. Man spottade i nävarna och skakade hand om vadet. 2018 var året då Plumbom blev mest känd som årets Candyman.

Plumbom är och har alltid varit glad för gotter. Därför är han särskilt glad för vinsten, i vadet om det magiskt goda receptet på konfektyr. Som han nu använder som sin nya affärsidé, det gick över all förväntan. Han har fortfarande användning av sin förmåga och hantering av de fyra elementen och förvandlings magin. Han har utvecklat två versioner av originalet, en mörk version som kallas ”landsvägen” och en som kallas ”vintergatan” och de säljer han på alla marknader.

Plumbom har en magisk förmåga att slå mynt av den byteshandel som sker mitt framför ögonen och under näsan på magiministeriet. Han söker upp och finner möjligheter till kommers, allt är tillåtet även genom tvivelaktiga kontakter och genom finurlig buffel och båg, byter de till sig saker i skumraskgränd och omvandlar dem till användbara prylar i båda världarna.

Ett misslyckat försöket t ex ”smackers” antagligen fel tidpunkt för denna typ av vara. Diverse tillstånd byter händer, bättre begagnade stavar byter ägare m.m nya utmaningar står för dörren.

Yrke Förutom att ta hand om Svinberga gård och extrahera kassiterit ur den feta myllan, för framställan av Tenn. Extraknäcker han också som kringresande knalle på de kvarvarande marknaderna.

Hemmahörande Familjen Berzelius är hemma hörande på Österlen, närmre bestämt Kivik. Uppe på krönet av tångdalen låg en gång i tiden Svinberga gods, som efter flera svåra år desarmerats till Svinberga gård. I den feta mylla på ägorna har familjen funnit fyndighet av kassiterit, antagligen en gammal kollapsad pegmatitgång som ligger begravd där i lerskiffert. På gården har man tre besättningar vildsvin som effektivt används till att böka upp den feta myllan så man kommer år ämnet Kassiterit. Ur detta utvinns nästan rent tenn (Sn)

Drömmar Drömmen om rikedomen, finns hela tiden kvar. Drömmen om att handeln med Tenn eller andra aktiviteter ska blomstra igen. Så alla avstyckningar från ursprungliga godset kan återköpas och godset återskapas och som det en gång i tiden var. Jönz själv anser att det här med inkomster och utgifter slutar för det mesta alltid likadant. Att skrapa ihop ”rikedomen” tar en massa tid och energi. Han har bestämt sig för att göra någonting åt det. När han sitter och funderar på räkenskaperna så slutar det nästan alltid på noll. Men emellanåt ler fru fortuna mot honom och där blir några slantar över. De slantarna anförtror han Gyllenström och Blochs bankvalv. Förmögenheten består av olika valörer Kluringar, Vitingar, Dukater och allt möjligt annat sekiner, piastrar och allehanda småting som kunderna påstått vara av högt värde.

Plumbom har inte sagt något till någon men det konfektyrrecept han vann i vadslagningen på 2018 års Kyndeslsmarknad. Det har han kodat genom besvärjelser och fört in i sin loggbok.

Specialförmåga Förhållandet till magiministeriet är en ganska enkelriktade aktiviteter. Utifrån Plumboms perspektiv uppstår samarbete genom att alla parter vinner på transaktionen, ett handslag sker i ett samförstånd i ett givande och ett tagande. Plumbom anser sig vara givaren och ministeriet är tagaren, en enkelriktad väg. Där Plumbom oftast är förloraren.

Plumbom anser att Magi Ministeriet är en nagel i hans öga eller en käpp i hjulet. Men likväl utkämpas den ojämna kampen och det bedrivs ändå handel, både framför ögonen och under näsan och bakom ryggen på Magi ministeriet. Det får man väl ändå kalla en specialförmåga?

Under alla år som gått har han byggt ut sitt nätverk. Ibland med tvivelaktiga kontakter eller genom finurligt krängande av milt ”buffel och båg”. Han byter till sig saker i skumraskgränd och omvandlar dem till användbara prylar i båda världarna. Som t ex fjolårets misslyckade försök med att kränga t ex ”smackers ” på en Julmarknad? Att sälja flugsmällare på en julmarknad var väl inte helt lyckad? Men det ändå en isbrytare och en humoristisk och positiv snackis. Men har hittat ett oändligt användningsområde för Diverse ”tillstånd” som kan byta händer knallar emellan. Självklart ett mindre parti bättre begagnade stavar som bytt ägare m.m

Inför 2020 har han kommit över ett parti tärningar, med rätt stav och formel eller... blir spelaren oslagbar! När han en dag var nere i .... tog en bägare butterbeer träffade han på Septen Dicer. De bytte varor med varandra. Septen hade hört talas om smackers och var villig att byta till sig dem mot ett mindre parti tärningar. De spottade i näven och och avgjorde affären genom ett handslag.

Förhållande till mundisar Trollkarlssamhället kan vara enormt tröttsamt och då tänker Plumbom främst på magi ministeriet som med lagar och förordningar begränsar den fria marknaden, d v s sätter käppar i hjul som snurrar tills de stannar. Mundisvärlden, med sina begränsningar. Plumbom är förvånad över den kämpaglöd och envishet som mundisvärlden snurrar kring. Helt fascinerad över deras tekniska lösningar för att få sina liv att fungera. Lite prylgalen och glad för alla de saker som kallas hjälpmedel och verktyg. På marknaderna har Plumbom med sig delar av sin samling, en väska med ”bra och ha” saker. Med siktet inställt på rikedom, så gynnar ”ett gott rykte” alla personer i båda världarna. Det som gäller i trollkarlssamhället, gäller också i mundisarnas samhället.

Plumbom kommer långt sin humor, glädje och vänlighet i båda samhällena. Utveckling av produkter som fungerar i båda världarna är ju det smartaste av drag. En del häxor och trollkarlar ganska misstänksamma. Men mundisar lättar gärna på sin penningpung eller elektroniska portmonnä. Det gäller att smida medans Järnet är varmt! så att säga

Status (hög eller låg) i det magiska samhället Plumbom och släkten har ingen avsikt att få blickarna på sig. Under de mörka åren stod familjen ensam och kämpade med sin överlevnad. Alla andra försökte roffa åt sig vad de kunde och konsekvenserna var påtagliga. De lukrativa marknaderna försvann en efter en. Familjen kämpade på för sin överlevnad. De har nog med att få sina verksamheter att fungera. Det har fungerat att hålla sig politiskt neutral hittills. Det känns som en bra plan. Chanserna att klara sig känns högre genom att hålla sig balanserande på mitten, det blir flexiblare så.

Mest känd som - Analys genom åren 2017 – Mest känd som trollkarlen som spådde folkets framtid genom att stöpa nyårskronor. På kvällen det året blev lyckosamt. Plumbom ingick ett vad med Ursula MacAdamia om huruvida Harald Feldtmeister skulle fortsätta som Omaka gillets monark eller inte? Han satsade en av sina säckar med högoktanig kassiterit jord och motbudet var ett magiskt gott recept på konfektyr och det var ett odds som accepterades av båda parter. Man spottade i nävarna och skakade hand om vadet. Och vet ni! Han vann! 2018 – Blev Plumbom nog mest känd som årets Candyman. Sålde de godaste gotterna på marknaden. Sålde bättre begagnade stavar och försökte också kränga ”smackers”.

Detaljer

[användbar text] Överlag anser hon människor i stort vara exceptionellt överskattade och om någon katastrof utplånade dem alla och naturen krossade städer och byar under sina rötter och växtlighet så skulle hon inte sörja.