Skåne
Skåne har uppenbarligen god mylla för magiker då många av landets mest prominenta magiker är födda och uppvuxna och har verkat här. Elsa Rosenkvist-Huldéns påverkan på besvärjelseteori under sluten på 1800-talet kan ju näppeligen inte överdrivas och på samma sätt är det svårt att tänka vård och skötsel av magiska djur utan att hänvisa tillbaka till Hubert Haqvin från Jonastorps praktverk ”Fä” från 1623.
I huvudsak lever magikerna i Skåne i ett antal byar utspridda i landskapet även om några mindre stadskolonier också finns. På gränsen till Halland finns fiskelägret Rosklints Läge och bland kullarna på Österlen ligger den populära semesterorten Södra Dunäng. Bland magikerbyarna är kanske Brölle söder om Malmö kanske den mest omtalade eftersom det är här landets finaste magiska trädgård – Hijertas Örtagård – ligger. I Lund hittar man de flesta magiker längst den för mundisar osynliga kullestensgatan mellan Lilla Algatan och Stora Algatan (den så kallade Diagon Algatan). I Malmö bor de flesta på den dolda och labyrintiska Yrvädersterrassen ovanför Garnisonsparken i Kirseberg. Utbildningsmässigt utbildar sig en stor majoritet av Skånes (och södra Sveriges) magiker på Blåkulla – det som i mundisfolkmun kalls Torup – och skolan har ett gott rykte både i Sverige och utomlands.
Skuggkabinettet i Skåne
Trots att Skåne inte var ett lika starkaste fästet för Skuggkabinettet och dess efterträdare Nya skuggkabinettet som de nordligaste landskapen så saknade mundishatarrörelsen inte anhängare här. Några prominenta familjer av renblodiga trollkarlar – bland annat Nattviol, Höök och Qvickvals – var absolut med och organiserade Skuggkabinettet men endast familjen Nattviol var aktiva medlemmar i ministeriet. Under upprensningarna mellan krigen höll sig familjerna Höök och Qvickvals under radarn och familjen Nattviol kom undan de värsta anklagelserna genom diverse juridiska krumbukter och teknikaliteter. Under det Nya skuggkabinettet var de tre familjerna åter inblandade och flera familjemedlemmar i släkterna dog under räkenskapens dag. Trots att familjerna fortfarande existerar i Skåne är deras inflytande och anseende idag högst begränsat även om deras rikedomar ändå försäkrar dem om att inte vara helt uträknade. Under kampen i Skåne utmärkte sig några individer och släkter speciellt i motståndet: när Skuggkabinettet avkrävde dåvarande (ganska svaga) skolledningen på Blåkulla att de skulle rensa ut alla ynkfödingar var det ledaren för elevrådet: Kajsa Modig som organiserade motståndet och effektivt ockuperade Blåkulla för lyktbärarnas räkning. Under Nya skuggkabinettet var samma Modig en av de lärare på Blåkulla som i lönndom organiserade den lyckade elevbojkotten.
Familjen Solochmånson, som flytt till Sverige under mundistyrannen Hitlers styre i Tyskland var under båda skuggkabinetten deras uttalade motståndare och publicerade i flera omgångar sin handkopierade tidning motståndstidning Aurora trots hot och förföljelser.
Familjen Klint – syskonen Nathaniel och Hanna Klint – och det gifta paret Mårdkull-Stridh var några av de som kämpade och stred mot båda skuggkabinetten. Viktoria Stridh dog under räkenskapens dag men hennes änka Louisa Mårdkull är fortfarande professor emeritus i försvar mot svartkonster vid Blåkulla. Hon bor fortfarande kvar i en stuga i anslutning till skolan.